Sy med magneter

Magnetisk lukning i tøj

Jeg havde ellers lovet mig selv sidste år, at jeg ikke ville sy fastelavnsdragter selv mere, men da min søn stod og kiggede sørgeligt på mig, fordi man ikke kunne købe en Bulbasaur-dragt (en Pokemon-figur), så hev jeg symaskinen frem og lavede mønster til et Bulbasaur fastelavnskostume. Jeg havde dog ét krav, og det var, at den skulle lukkes med magneter, så jeg kunne teste de nye sy-i magneter på alle leder og kanter.

Det kan være svært at forklare, hvordan man syr med magneter, så jeg har taget en hulens masse fotos undervejs i projektet.

Her er det færdige projekt (bare så det måske giver bedre mening med de næste billeder):

Det vigtigste er at vurdere behovet, før du køber sy-i magneter. I dette tilfælde var det til en dreng på 8 år, så den måtte ikke være alt for kraftig af hensyn til klemmelus, men den skulle alligevel kunne lukkes helt tæt, uden at magneterne ville slippe hinanden hele tiden. Og så naturligvis hvordan synlige syninger skal se ud – runde eller firkantede. I dette tilfælde valgte jeg de firkantede magnetlommer.

Jeg valgte at sy følgende magneter i dragten:

Jeg valgte den stærkeste af dem til kraven, fordi det er der, der er størst “træk” og derved størst mulighed for, at dragten åbner sig. Og fordi det er en fastelavnsdragt til et barn, valgte jeg de lidt mindre kraftige til resten af dragtens magnetlukning, hvor der er mindre “træk” på magneterne.

Sådan syr du med magneter

Start med at sætte magneten i tøjet i den ene side og sy den fast. Hvis du er i tvivl, om den ikke ligger helt korrekt, kan du starte med at sy den ene side.

Sy gennem plasticlommen ganske forsigtigt (jeg brugte en 90’er nål fra Singer). Og sørg for, at du ikke syr helt opad selve magneten, da den så ikke længere er vandtæt – det ses nemt på sy-i magneten.

Sæt den anden magnet ovenpå den anden magnet men bare udenpå tøjet, så du ved, at du vender polerne korrekt – det vil være ærgerligt, hvis du vender to ens poler mod hinanden, da magneterne så vil frastøde hinanden i stedet for at tiltrækkes.

Tag den anden side, som skal have den anden magnet syet fast, og sæt den fast med en knappenål, så du kan teste lukningen af, inden du syr magnet nr. 2 fast. Det er nemlig ikke så sjovt at skulle sprætte op igen. Når den sidder helt korrekt, kan du sy den fast.

Herunder kan du se, hvordan man ser, om magnet nr. 2 er placeret korrekt med modsatte pol. Billedet til venstre viser to sydpoler, der vender mod hinanden. Pilen viser midten af den magnet, der er syet fast i dragten. Det er altså et tegn på, at du skal vende magneten om. Og til højre kan du så se, at magneterne ligger lige ovenpå hinanden.

Og det sidste billede viser mere nøjagtigt, hvor tæt på magneten du kan sy den fast i dragten, og hvordan det så ser ud på den anden (og synlige) side af dragten.

Jeg kan anbefale, at du bruger nogle gode nåle, så de ikke knækker undervejs. Jeg køber mine synåle og knappenåle hos Rito, fordi de altid har et godt tilbud.

Er du i tvivl om, hvordan du skal sy magneter i dit tøj (eller noget andet), så kontakt mig gerne. Jeg kan godt li at blive udfordret på min magnetviden!

Mange hilsner
Magnet-Mia